Estimat lector@,

Per tal de que els nostres pacients estiguin ben informats, en aquesta pàgina trobareu un compendi dels termes més comuns del món de la medicina estètica.

Lluny de crear un diccionari acadèmic, pretenem apropar a tothom informació d’interès i comprensible que pugui despertar la curiositat de tots els que estimem aquesta professió.

Esperem que us puguin resultar d’utilitat!

A B C D E F G H I L M N O P Q R S T Z

A
Abdominoplàstia

Cirurgia estètica que elimina l’excés de greix i de pell, i que en la majoria de casos, restaura els músculs debilitats o separats creant un perfil abdominal que és més suau i ferma.

Acné

Dolència comuna de la pell que es caracteritza per grans a la cara, el pit i l’esquena. Ocorre quan els porus de la pell s’obstrueixen amb oli, cèl·lules mortes de la pell i bacteris.

Àcid hialurònic

Àcid de fòrmula (C14H21NO11)n

Juntament amb el col·lagen es considera una font de joventut de la pell.

L’àcid hialurònic es genera de forma natural al cos humà.

Es troba en gairebé totes les parts del nostre cos, però és la pell la que concentra els seus majors quantitats. Un 56%.

Proporciona salut i bellesa.

La seva funció fonamental és mantenir proteïnes estructurals de col·lagen i elastina. La pell es tensa i es torni elàstica.

Té la capacitat especial d’unir molècules d’aigua.

Juga un paper important en la hidratació de la pell. Una molècula d’aquest compost pot unir fins a 4.000 vegades més aigua de la que pesa, el que il·lustra perfectament les seves fortes funcions hidròfobes.

Adipòcits

Cèl·lules del teixit adipós.

En un adult hi ha aproximadament 30 milions d’adipòcits.

Les seves funcions més importants són exercir de reserva energètica per al cos, aïllament tèrmic del cos i protecció dels òrgans interns contra cops i lesions.

Albinisme

Malaltia en la qual la deficiència de melanina a la pell es manifesta per la pell blanca i el color dels cabells molt clar respecte dels de la seva espècie.

Alopècia

Pèrdua parcial o completa de cabell, especialment en el cuir cabellut, ja sigui en pegats (alopècia areata), en tot el cap (alopècia total) o en tot el cos (alopècia universal).

Apronectomia

Modificació de la mini-abdominoplàstia per eliminar qualsevol excés de greix i pell que pengi sobre la zona púbica.

Aranya vascular

Dilatació dels capil·lars superficials amb un punt vermell central des del qual els vasos sanguinis irradien.

Areola

L’àrea de pell acolorida que envolta el mugró.

B
Blefaroplàstia

Cirurgia que repara les parpelles caigudes i pot implicar eliminar l’excés de pell, músculs i greix.

Braquioplastia

Procedimiento quirúrgico, también conocido como lifting de brazo, para corregir la flacidez de la parte superior de los brazos.

C
Cel·lulitis

Aparició de clotets i desigualtat com a resultat de l’herniació de greix subcutani entre el teixit connectiu.

Més informació a la nostra monografia sobre la cel·lulitis .

Cicatriu

Taca duradora que queda com a rastre o com a resultat d’una lesió.

Més informació a aquesta publicació .

Cicatriu hipertròfica

Grups gruixos de teixit cicatricial que es desenvolupen directament en el lloc de la ferida.

Cicatriu queloide

Tipus de cicatriu que continua creixent més enllà del que es necessita en el lloc d’una lesió. Aquest tipus de cicatriu és causada per massa formació de col·lagen mentre es repara la pell. La tendència a desenvolupar cicatrius queloides és genètica.

Col·lagen

Molècula proteica produïda pels fibroblasts.

Es troba en el teixit conjuntiu, ossi i cartilaginós.

Juntament amb el col·lagen és la responsable que la pell sigui elàstica i tensa.

Com a resultat de l’envelliment natural el col·lagen perd elasticitat amb els anys.

Columela

Teixit que separa les fosses nasals.

Contractura capsular

Una complicació de la cirurgia d’implants mamaris que es produeix quan es forma una capa de teixit cicatricial al voltant d’un implant mamari a mesura que cicatritza.

Chytridiomycota

Família de fongs que es distingeix per tenir zoospores (cèl·lules mòbils) amb una sola estructura de fuetada posterior (flagell). Les espècies són de mida microscòpica, i la majoria es troben en sòls d’aigües dolces o humides. La majoria són paràsits d’algues i animals o viuen de restes orgàniques (com saprobios). Algunes espècies en l’ordre Chytridiales causen malalties de les plantes i s’ha demostrat que una espècie, el Batrachochytrium dendrobatidis causa malalties en granotes i amfibis.

Més informació a la nostra monografia sobre els fongs.

Criolipólisis

Mètode que utilitza la temperatura freda per descompondre les cèl·lules grasses. Les cèl·lules greixos són particularment susceptibles a l’efecte del fred, a diferència d’altres tipus de cèl·lules. Mentre les cèl·lules de greix es congelen, la pell i altres estructures no es fereixen.

Criptotia

També anomenada oïda oculta, es produeix quan la vora superior de l’orella està enterrada sota d’un plec del cuir cabellut com a conseqüència d’un plegament anormal del cartílag de l’orella superior cap al cap. El plegat és el revers del que comunament es veu a l’orella que sobresurt.

D
Dermatocalasia

Excés de pell que penja de les parpelles superiors; pot afectar la visió en casos severs.

Dermis

Capa intermèdia entre l’epidermis i els teixits subcutanis.

És la responsable de transmetre l’aliment a l’epidermis. Ens proveeix les sensacions de calor, dolor i estats emocionals.

Consta de fibres de col·lagen i elastina elàstiques, que serveixen com un andami en què s’incrusten els vasos sanguinis, el cabell, les glàndules sebàcies i sudorípares, les fibres nervioses, les cèl·lules vives i altres estructures de la pell.

Dermoabrasió

Procediment quirúrgic que implica el raspat controlat de les capes superiors de la pell mitjançant l’ús de paper de vidre o algun altre mitjà mecànic. L’objectiu de la dermoabrasió és suavitzar la pell i, en el procés, eliminar petites cicatrius (com l’acne), lunars (nous) o arrugues fines.

Dermopigmentació

Tècnica que s’ha desenvolupat recentment com una tècnica medicoquirúrgica.

Consisteix a introduir un pigment en la dermis amb l’ajuda d’un aparell elèctric, i permet modificar el color de la zona de la pell amb fins mecànics o de reparació. En comparació amb el tatuatge artístic, aquesta tècnica requereix més coneixement mèdic, però el principi és el mateix.

E
Elastina

Proteïna produïda pel cos humà. Pot aparèixer en els teixits cartilaginós, ossi i conjuntiu.

Aporta elasticitat i flexibilitat als teixits.

És la responsable que quan ens pessiguem lleugerament la mà la pell torna immediatament a la forma original en una persona jove.

I lentament en una persona gran que ja no la produeix.

Empelt de pell

Procediment quirúrgic que s’utilitza per al càncer de pell. La pell sana es treu d’una àrea del cos i es trasllada al lloc de la ferida. Si és possible es posa una línia de sutura per seguir els plecs naturals i les corbes de la cara, per intentar disminuir l’aspecte de la cicatriu resultant.

Epidermis

És la capa més externa de la pell en contacte amb el medi ambient.

És avascular i en les parts més profundes conté teixit viu.

Els responsables de la seva formació són els queratinòcits.

Escleroteràpia

Un procediment mèdic per eliminar les varius i les aranyes vasculars injectant una solució per fer que es col·lapsin i desapareguin de la vista.

Estries

Les estries són línies o marques a la pell d’una persona causades per l’estirament de la pell després que el pes de la persona ha canviat ràpidament. Les dones que han tingut fills sovint tenen estries.

Eucariota

Cèl·lula o organisme que té una definició clara del nucli. La cèl·lula eucariòtica té una membrana nuclear que envolta el nucli, en el qual es troben els cromosomes ben definits (cossos que contenen el material hereditari). Les cèl·lules eucariotes també contenen orgànuls, incloent mitocòndries (intercanviadors d’energia cel·lular), un aparell de Golgi (dispositiu secretor), un reticle endoplasmàtic (un sistema de membranes tipus canal dins de la cèl·lula) i lisosomes (aparell digestiu dins de molts tipus de cèl·lules). No obstant això, hi ha diverses excepcions a això.

Exfoliació química

Tractament no invasiu que penetra a la superfície de la pell per suavitzar les irregularitats en la textura i el color.

F
Farcits dèrmics

Injeccions que es fan servir per omplir arrugues i arrugues a la pell. També es poden fer servir per augmentar el volum i la definició dels llavis i les galtes.

Fibroblasts

Cèl·lules de la pell responsables de la producció de col·lagen, elastina i àcid hialurònic.

Fan possible l’estructura adequada de la pell.

Fílum

Categoria taxonòmica que reuneix els organismes que estan relacionats entre si en el temps per la línia de descendència d’evolució, des dels més antics fins als més actuals.

Fol·licle

La beina de les cèl·lules i el teixit connectiu que envolta l’arrel d’un cabell.

G
Ginecomàstia

Reducció mamària masculina per corregir mames anormalment grans o “pits masculins” causats per un desequilibri hormonal o un sobrepès. Això també es pot fer per eliminar la flacciditat de la pell després d’una gran pèrdua de pes.

H
Hematoma

Una acumulació de sang que s’ha coagulat. Es troba dins dels plans dels teixits tous i causa decoloració i inflor, coneguda com morat. Els hematomes són comuns en la cirurgia de parpelles. Hi ha un major risc d’hematoma en pacients que prenen aspirina o anti coagulació amb warfarina.

Hidrogel

Un nou tipus d’implant mamari que és biocompatible amb el cos, té la seguretat de la solució salina amb els beneficis del gel de silicona.

Hipersecreció

Sobrecàrrega dels ulls en resposta a la irritació, cos estrany corneal, etc. quan no hi ha obstrucció del conducte lacrimal.

Hiperpigmentació

Una afecció de la pell en la qual hi ha una pigmentació excessiva que sovint es veu com taques fosques a la pell.

Hipodermis (Teixit subcutani)

Capa més profunda de la pell.

Està compost principalment de teixit conjuntiu lax. Acumula greix i quantitats significatives d’aigua.

Protegeix al cos de la pèrdua excessiva de calor, constitueix una reserva d’energia i absorbeix cops i lesions. Entre els lòbuls grassos hi ha vasos sanguinis i limfàtics, nervis i alguns elements importants de les glàndules sebàcies i sudorípares.

Hipopigmentació

És una condició de la pell en la qual hi ha una manca de pigmentació.

Histopatologia

Branca de la patologia encarregada de l’estudi histològic dels teixits.

Mitjançant un microscòpic s’observen els canvis que ocorren en les cèl·lules i teixits del cos.

L’examen histopatològic és important per al diagnòstic del càncer, en malalties inflamatòries i degeneratives i durant el seguiment del progrés dels pacients.

L
Làser

El làser és una eina imprescindible en medicina estètica. Mitjançant tecnologia de llum i calor es fa servir per exemple per rejovenir la pell, ajudar a eliminar taques, vasos sanguinis visibles i línies fines causades per l’exposició perllongada al sol, així com altres afeccions de la pell com cicatrius, arrugues, acne o eliminació de fongs entre d’altres tractaments.

Llit unguial

El llit unguial és l’àrea de l’epidermis just per sota de l’ungla i sobre la qual llisca en créixer.

Lipofilling

Transferència quirúrgica de greix a àrees del cos per omplir els contorns del cos, reduir les arrugues de la pell o eliminar altres defectes d’aparença.

Lunar

Un tipus de creixement comú en la pell que sovint apareix com petites taques de color marró fosc i són causades per grups de cèl·lules pigmentades.

M
Macrotia

Una rara condició on un pacient té orelles molt grans.

Mamografia

Una imatge de raigs X de la mama.

Melanina

La melanina és el pigment natural responsable del bronzejat que la nostra pell adquireix en entrar en contacte amb el sol. També és la responsable del color del cabell i dels ulls.

La quantitat de melanina que és generada pels melanòcits del nostre organisme determina el grau de color o pigmentació de la pell.

Els raigs solars estimulen els melanòcits que al seu torn generen la melanina per protegir-nos.

Com a curiositat el mínim de melanina es troba en el cabell ros, la major quantitat en el cabell negre

Es pot ajudar a l’organisme a la seva el·liminació mitjançant tractament làser.

Melanoma

Un càncer de pell que amb més freqüència es distingeix per la seva coloració pigmentada de color negrós o marró i amb vores irregulars i mal definits. Ocorre en la part més profunda de l’epidermis, i per aquesta raó, el melanoma és la forma més probable de càncer de pell que es dissemina ràpidament en la pell i altres parts del cos.

Melasma

També anomenat “Cloasma”, està marcat per una pigmentació marró clar a marró fosc que afecta amb més freqüència a la pell. Més comú i en persones de tipus de pell més fosca que viuen en climes assolellats, encara que pot ocórrer en altres.

Micosi

Infecció causada per qualsevol fong que envaeix els teixits, causant una malaltia superficial, cutània, subcutània o sistèmica.

Microcirurgia

Gran augment per reparar o tornar a connectar els nervis i tendons seccionats, comuna en els casos de traumatismes i, sovint, s’usa per tornar a unir els dits o les extremitats tallats.

Microtia

Una deformitat congènita complexa de l’oïda on la part externa de l’orella està subdesenvolupada, amb algunes parts de l’orella completament absents.

N
Nevo

Una marca de naixement o una piga a la pell.

O
Oculoplàstica

Una àmplia varietat de procediments quirúrgics que es relacionen amb l’òrbita (conca de l’ull), les parpelles, els conductes lacrimals i la cara. També s’ocupa de la reconstrucció de l’ull i les estructures associades.

Onicomicosis

Infecció fúngica de les ungles dels mans o les ungles dels peus que pot involucrar qualsevol component de la unitat d’ungles, inclosa la matriu, el llit o la placa. L’onicomicosi pot causar dolor, incomoditat i desfiguració i pot produir limitacions físiques i ocupacionals greus, així com també la reducció de la qualitat de vida.

P
Pell

La pell és la nostra connexió amb el món.

Amb entre 4kg i 5kg és l’òrgan més extens i pesat del nostre organisme. Ens protegeix dels agents externs.

Consta de diverses capes. De la més externa a la més profunda trobem: l’epidermis, la dermis o còrion, i el teixit subcutani.

Procariota

Organisme que manca d’un nucli diferent i altres orgànuls causa de l’absència de membranes internes. Els bacteris es troben entre els organismes procariòtics més coneguts. La manca de membranes internes en procariotes els distingeix d’eucariotes. La membrana cel·lular procariota està formada per fosfolípids i constitueix la barrera osmòtica primària de la cèl·lula. El citoplasma conté ribosomes, que porten a terme la síntesi de proteïnes, i un cromosoma d’àcid desoxiribonucleic (ADN) bicatenari, que generalment és circular.

Q
Queilosquisis

És el terme científic per llavi leporí.

Queloides

Formació de creixements suaus i durs del teixit cicatricial que creix excessivament. Els queloides poden arribar a ser molt més grans que la pròpia ferida original. Se solen trobar amb més freqüència a les espatlles, les galtes, els lòbuls de les orelles i el pit. No obstant això, els queloides també poden afectar qualsevol part del cos. Tot i que els no són nocius per a la salut, poden crear alguns problemes estètics.

Quitridios

Fongs dins de la família Chytridiomycota. Tenen espores mòbils i són principalment organismes aquàtics.

Com tots els fongs, els quitridios viuen en els seus aliments i tenen una manera de nutrició absorbent en el qual secreten enzims digestius i absorbeixen els productes de degradació.

Els quitridios també tenen parets cel·lulars fetes de quitina, fan l’aminoàcid lisina a través de la via de l’àcid aminoadípic (AAA) i posseeixen una seqüència d’ADN ribosomal (àcid desoxiribonucleic) que els col·loca més a prop d’altres fongs que amb qualsevol altre grup de organismes.

R
Reconstrucció mamària

Diverses tècniques de cirurgia plàstica que intenten restaurar un si a una forma, aparença i mida gairebé normals després de la mastectomia.

Rinoplàstia

És una cirurgia al nas per millorar la seva funció o canviar la seva forma. Es pot realitzar per raons mèdiques, com corregir problemes respiratoris relacionats amb el nas o corregir la desfiguració resultant d’un trauma o defectes de naixement. També es pot fer per raons estètiques, que modificarà la forma i fisonomia del nas.

Rosàcia

Una forma d’inflamació de la pell caracteritzada per la dilatació dels vasos sanguinis i l’aparició de lesions similars a l’acné.

S
Sèu

En llatí significa greix.

És una secreció natural produïda per les glàndules sebàcies en tota la superfície de la pell, excepte el costat intern de les mans i els peus.

És una barreja de lípids i es compon principalment de monoglicèrids, diglicèrids, triglicèrids, ceres, esqualè, àcids grassos lliures, èsters de colesterol i colesterol.

La seva tasca és lubricar i crear una capa protectora contra bacteris, virus, fongs, radiació UV, canvis de temperatura i lesions.

La pell privada de sèu es torna aspra, flàccida i arrugada.

Seroma

Una bossa de líquid serós transparent que de vegades es desenvolupa en el cos després de la cirurgia.

Silicona

Entre els productes utilitzats en els implants mamaris, el gel de silicona semisòlid és el més popular i més comú, i ara es troba en la seva cinquena generació de disseny i tecnologia.

T
Toxina botulínica

La neurotoxina botulínica és un dels verins més poderosos que es coneixen.

La seva fòrmula és C6760H10447N1743O2010S32

Es genera a partir del bacteri clostridi botulinum,

En una dosi correcta bloqueja les connexions entre les terminacions nervioses i els músculs innervats per elles.

Una petita quantitat de toxina botulínica administrada al múscul causa la relaxació del mateix.

També s’usa per tracta la hiperhidrosi de mans, peus i aixelles, migranyes, tensions i mals de cap crònics i dolors musculars principalment del coll i de l’esquena.

Z
Zygomycetes

Fílum de fongs que són de naturalesa omnipresent i es troben en el material i el sòl en descomposició. Aquests fungis són coneguts per causar infecció cutània, localment invasiva i disseminada. Els membres d’aquesta classe més freqüentment implicats en malalties humanes són Rhizopus, Rhizomucor, Mucor i Absidia.