Nutrició, alimentació bàsica adaptada

Pateixes de malalties com anorèxia, càncer, malaltia de Crohn o insuficiència cardíaca i vols millorar la teva qualitat de vida?

Tu o un familiar major teniu dificultats a l’hora d’ingerir aliments i utilitzar nutrients?

Si aquestes qüestions t’inquieten primer has de saber que hi ha una cosa pitjor que la malnutrició i la deshidratació: la desinformació.

En aquesta secció pretenem millorar el coneixement d’aquesta disciplina mèdica i possibilitar una millora en la qualitat de vida dels pacients.

Què és l'alimentació bàsica adaptada (ABA)

Hi qüestions mèdiques com la dificultat per mastegar per falta de dentadura, la presència d’anorèxia, restriccions dietètica imposades i la dificultat per empassar (disfàgia) que fan que de vegades no puguem alimentar-nos amb normalitat.

L’ABA és un concepte innovador dins de la nutrició clínica.

La seva fi és perseguir que pacients que pateixen de malalties com la deshidratació, malnutrició o disfàgia per aspiració puguin aconseguir també un equilibri alimentari adequat. I tot això, perseguint conservar el plaer per menjar.

esquirol sobre la neu menajant
¿Problemes per alimentar-te amb normalitat? Recupera les ganes per menjar

Què proposa la ABA?

El coneixement de l’alimentació bàsica adaptada pot ajudar-te a alimentar-te de forma saludable i perdurable en el temps.

Per a cada pacient i segons les seves necessitats concretes pot incloure dietes triturades, esmorzars, dinars, berenars i sopars adaptats.

Coneixeràs les bases de la combinació dels aliments, d’una manera senzilla i pràctica, per a una correcta salut intestinal i benestar general.

Algunes propostes freqüents són:

  • La inclusió de modificadors de textura per adaptar la consistència dels líquids i aliments. Per exemple per passar un sòlid a tou.
  • Canvis quantitatius en aliments que augmentin o disminueixin la quantitat d’algun nutrient per aportar beneficis nutricionals.
  • Canvis qualitatius en aliments per afegir o treure nutrients en els aliments.
  • Suplements orals que es puguin utilitzar en un mitjà extrahospitalari.
  • Recomanacions dietètiques per adquirir les eines necessàries, per aconseguir alimentar-te de forma saludable i perdurable en el temps. Per exemple, mitjançant canvis en l’horari de distribució dels aliments.

L’ABA t’ajudarà a trobar la fórmula més adequada per a la millora del teu estat nutricional.

Per què és necessària la supervisió d'un metge?

Quan som petits tots desitgem anar amb bicicleta.

A l’inici ens caiem i ens calen rodes complementàries per mantenir l’equilibri. Però amb el temps aconseguir valer-nos per nosaltres mateixos.

Amb l’alimentació bàsica adaptada passa una cosa semblant: no està exempta d’algunes dificultats.

Per exemple, en la preparació de dietes preparades d’alt valor nutricional pot passar que existeixen nutrients com les proteïnes de la carn que es trituren malament. O que a l’haver-se de diluir els aliments, per a determinats nutrients s’hagin de prendre quantitats exagerades de brou.

No obstant això un metge t’ajudarà a sortejar i corregir els obstacles que se’t presentaran.

Vols recuperar les ganes per menjar?

A la clínica de la Dra. Mercè Campoy comptem amb una llarga trajectòria professional.

Hem vist moltíssims casos i som especialistes en nutrició bàsica adaptada.

Estem a la teva disposició per les vies habituals de contacte.