Guia completa sobre com eliminar tatuatges amb làser

Guia completa sobre com eliminar tatuatges amb làser

En aquesta publicació trobaràs una guia completa sobre l’eliminació de tatuatges amb làser.

Els tattoos són com l’amor. Ens els fem convençuts. I un dia alguna cosa es trenca en el nostre interior i decidim visitar un especialista mèdic que ens els pugui esborrar amb làser.

En els propers 5 anys s’estima que 8 milions de persones voldran esborrar-se un tatuatge.

Antigament la tinta convivia sota la epidermis per a tota la vida. Enrere han quedat els mètodes obsolets d’intervenció quirúrgica , cremes, àcids, … Actualment la ciència ha evolucionat prou com per a que la tinta pugui ser eliminada sense deixar pràcticament rastre físic. Tot i que el rastre emocional ja és un altre assumpte.

Avui, els metges podem lluir amb orgull potents i sofisticats làsers que fan aquesta màgia possible.

El principi físic que fa possible l'eliminació de la tinta

En nostre últim escrit sobre els aspectes que un metge consideraria abans de fer-se un tatuatge explicàvem el procediment mitjançant el qual es realitzen els dibuixos sobre la nostra pell.

En aquest procés es lesiona la pell per dipositar mitjançant “agulles de tatuador” partícules de tinta a la nostra dermis.

L’organisme reacciona contra aquestes partícules però són d’una mida prou gran per a que el nostre sistema immunitari no les pugui absorbir i retirar.

D’aquesta manera els pigments romanen en el nostre cos durant in eternum.

A la imatge lateral fixeu-vos en les proporcions. La tinta és més gran que l’hemoglobina i la melanina. Els glòbuls blancs envolten la tinta però no tenen la força suficient per trencar els pigments. Això fa més tard que els tattoos negres agafin un to blavós en el temps.

Ajudar a que l'organisme prossegueixi un procés natural

El concepte important a recordar és que no és el làser qui elimina el tatuatge sinó que qui ho fa és el nostre organisme.

Amb els làsers moderns enviem ones de xoc amb l’energia suficient com per trencar les partícules de tinta i fer-les prou petites perquè el nostre cos pugui enviar els macròfags (scavengers cells) i que puguin eliminar les partícules de tinta resultants a mitjançant el sistema limfàtic.

En un llenguatge més tècnic diríem que el làser supera la tensió superficial de les partícules de tinta per trencar-les.

A aquesta tecnologia se l’anomena Photo Acoustic PulseTM (PTP).

El que permet és precisament facilitar a l’organisme que segueixi el seu procés natural.

Quin làser és el millor per a esborrar un tatuatge?

Al mercat hi ha diversos tipus de làser i cada un té les seves particularitats.

Molt enrere han quedat les tècniques obsoletes d’esborrat de tattoos mitjançant cirurgia o CO2 que deixaven una empremta blanca en forma de cicatriu sobre la pell i que popularment es coneixia com “imatge invertida del tatuatge“. En moltes ocasions es tractava de làsers no especialitzats.

Els paràmetres que els professionals tenim en compte són les longituds d’ona que permet el làser, la potència i el grau de precisió que garanteix l’instrument.

Actualment s’empren làsers de picosegons o de nanosegons. Es tracta dels famosos i popularas làsers Q-Switched dels que n’hi pot haver diferents versions.

I us estareu preguntant … i quin és millor?

Evidentment no tots els làsers són iguals. És una pregunta amb difícil resposta i que sovint es basarà en l’experiència del metge que et visiti.

Els fabricants cada vegada els fan millors i la tecnologia ha evolucionat moltíssim. I cal anar amb molt de compte amb els arguments comercials que trobareu.

Podem fer un símil amb el món de la informàtica: no sempre l’ordinador amb major RAM és més ràpid. Podem trobar ordinadors amb menor RAM però amb un disc dur (SSD). I això farà que la velocitat sigui molt més gran que la d’un dispositiu amb més RAM però més antic.

Els paràmetres que els professionals tenim en compte són les longituds d’ona que permet el làser, la potència del làser i el grau de precisió que garanteix l’instrument.

La longitud d’ona influeix en quins colors es podran eliminar amb el làser. Cada color és eliminat amb una longitud d’ona diferent. I aquest és el motiu pel qual el blanc dóna tants problemes … no emet cap. I el vermell és difícil.

La potència i precisió del làser influeixen en el nombre de trets per unitat de temps que es podran fer i en com afectaran la pell.  A major precisió menys riscos de cremar-se i també menys sessions.

A mesura que es van succeint les sessions les partícules són cada vegada més petites i cal que el làser sigui cada vegada més capaç de lliurar més potència en menor interval de temps. Un làser amb millor precisió i potència per unitat de temps ens permetrà uns millor comportament al llarg de totes les sessions.

En la mesura que aquests 3 factors siguin més fiables tindrem un millor aparell per al tractament dels tatuatges. Aquesta informació tècnica normalment cal anar a buscar-la en la fitxa tècnica que ofereix el fabricant. I per a la seva interpretació sempre hauràs de confiar en el criteri d’un metge especialitzat.

El més pràctic és que et deixis assessorar per un metge amb experiència i que després valors.

Si et convé, vine a provar el tractament per sortir de dubtes.

Quin làser fem servir a la clínica de la Doctora Campoy?

A la nostra clínica acabem d’adquirir el 2018 el làser Revlite Q-Switched de Cynosure.

Les seves característiques són les següents:

 • Ha estat desenvolupat durant més de 20 anys. En aquest enllaç podeu veure diversos estudis clínics .
 • Permet 2 longituds d’ona: 1064nm i 532n. Possibilitant l’esborrat de gairebé tot l’espectre complet de colors. Els colors vermell, verd, porpra, groc, i negre no seran cap problema.
 • És ràpid i eficient.
 • Utilitza una tecnologia Photo Acoustic PulseTM (PTP)
 • Pot tractar tots els tipus de pell.
Làser Q-Switched RevLite
Làser Q-Switched RevLite

Especificacions tècniques del làser

Un millor làser ens permet :

 • Reduir el nombre de sessions.
 • Millora els efectes estètics.
 • És més selectiu, reduint complicacions de cicatrius i reduint el risc d’afectar zones sense tinta.

També disposem d’altres tipus de làsers que ens permeten combinar en cas necessari per a un resultat òptim.

Quin procediment seguim per eliminar un tattoo?

En primer lloc serà necessària una primera visita de reconeixement. Mirarem quin tipus de pell tens, l’extensió del tatuatge, colors a esborrar i ens fixarem en detalls addicionals per descartar qualsevol tipus de risc.

És important recordar que no és el làser qui elimina el tatuatge. Qui ho fa és el nostre organisme.

A la primera sessió seguirem el següent protocol:

 1. Desinfectarem la pell.
 2. Farem un petit tret làser per avaluar el comportament de la pell al tractament: Ens fixarem en si el pigment reacciona bé al làser. I en si la molèstia és suportable per a tu.
 3. Definirem la cadència de trets òptima per a tu.
 4. I a continuació començarem a tractar la totalitat del dibuix prèvia aplicació d’una crema anestèsica.

Un cop finalitzada la primera sessió aplicarem les cures necessàries al teu tatuatge i t’explicarem els passos a seguir durant els propers dies.

En finalitzar la primera sessió veureu una gran millora.

Ara serà el moment d’esperar que el teu cos posi els macròfags a treballar!

I així ho repetirem sessió rere sessió fins que tinguis un esborrat òptim sense pràcticament rastre.

Quantes sessions necessitaràs? Depèn de diversos factors … però ho expliquem en el següent apartat.

Quantes sessions són necessàries per a l'esborrat total de tatuatges

Hi ha diversos factors que incideixen sobre quantes sessions necessitaràs per a un esborrat complet.

Cada pacient té un cos amb uns macròfags i sistema limfàtic diferent.

I no és el mateix eliminar un tatuatge professional, un tatuatge amateur, un cover (un tatuatge per modificar un altre tatuatge), un tribal o un difuminat.

Com a norma general solen donar-se els dos següents casos:

 • Els tatuatges professionals requereixen entre 8 i 15 sessions per a ser eliminats. Els de color costen més d’eliminar.
 • Els tatuatges no professionals requereixen a partir de 4 sessions.
 • Els covers requereixen el temps d’esborrat de 2 tatuatges.

També influeixen factors com:

 • El tipus de tinta que va utilitzar el tatuador per al teu tatuatge. Quina densitat tenia, la seva composició química, la mida dels pigments …
 • La profunditat a la que es va introduir la tinta a la teva pell i el gruix de la teva epidermis.
 • En quina zona del cos es va fer el tatuatge. Recorda que un factor clau és l’eficàcia dels macròfags. En zones amb més irrigació sanguínia es requeriran menys sessions.
 • La antiguitat del tatuatge. Lluny del que ens pot dir la intuïció, com més antic és millor respon al làser. Perquè us feu una idea fins a 3 anys és un tatuatge recent i a partir de 5 anys el considerem ja “un tattoo antic”.
 • Els colors del tatuatge. El negre és el més fàcil de treure i el blanc el més difícil.
No és el mateix suprimir un tatuatge professional, un tatuatge amateur, 1 cover (un tatuatge per modificar un altre tatuatge), un tribal o difuminat.

Per descomptat, hi ha casos en què simplement estareu interessats en aclarir el tatuatge per poder fer un altre o millorar-lo. Sense problema pots fer tantes sessions com tu decideixis!

Quins resultats puc esperar després de cada sessió?

Després de la primera sessió de làser veuràs un canvi espectacular a primera vista.

En aquest punt ens agrada informar als nostres pacients que es tracta d’un efecte visual molt cridaner.

En realitat, en sortir de la primera sessió la quantitat de tinta que tenies a la pell és exactament la mateixa que a l’entrar a la nostra clínica.

Recorda que ara li tocarà treballar al teu sistema limfàtic per fer una eliminació real de la tinta .

Pre post eliminación tatuaje con láser caso 02

Durant aquest sessió hem trencat una gran quantitat de les partícules de tinta que hi havia al teu tatuatge. Durant el tractament la teva pell s’ha deshidratat una mica.

L’efecte resultant que veuràs és que el tatuatge “s’aclareix” i és com si el tatuatge s’hagués diluït. Però és un efecte òptic. Després hidratar la pell el tatuatge recuperarà color. Fins i tot és possible que el tatuatge es faci una miqueta més fosc perquè la tinta es barreja amb la sang de l’hematoma que es genera a la pell. És temporal.

Has d’esperar uns quants dies per veure el resultat definitiu de la primera sessió. Durant aquest temps d’espera veuràs que el tatuatge es torna a enfosquir i recuperarà una mica de vigor. És normal!

En sortir de la primera sessió la quantitat de tinta que tenies a la pell és exactament la mateixa que a l’entrar a la nostra clínica.

Caldran successives sessions fins que finalment s’eliminarà pràcticament per complet.

Entre sessió i sessió les partícules de tinta a trencar pel làser seran cada vegada més petites. Obviament els resultats tot i ser notables no seran tan espectaculars com a la primera sessió.

El més important és no deixar-se portar per les falses promeses d’efectes immediats i deixar-se assessorar en tot moment pel teu especialista mèdic.

Riscos

Amb cada sessió estem maltractant i lesionant (per poc que sigui) la pell. Es tracta de que sigui una lesió temporal.

En funció de la longitud d’ona que sigui necessària (depèn dels colors a eliminar) el làser tindrà una incidència més profunda sobre la dermis o epidermis.

Existeixen riscos associats a cremades, infeccions i en casos extrems cicatrius anòmales com la queloide.

Si el personal que t’aten està correctament format no hauria d’haver cap problema.

A la nostra clínica estàs en bones mans.

Cures després de les sessions

En finalitzar cada sessió es procedirà a hidratar i fer unes cures sobre la pell per a que es regeneri.

S’aplicarà una pomada antibiòtica cada 8 hores durant els dies immediats. Es taparà el tatuatge evitant l’exposició solar. És molt important que la pell estigui hidratada.

També hauràs de tenir en compte que en cada sessió de làser actuem directament sobre la pell i sobre la tinta. I que hi ha la possibilitat que durant l’aplicació del làser pugui arribar a travessar l’epidermis.

Això explica que els dies de després de vegades pot haver una mica de ferida i una mica de crosta.

S'esborra tot el tatuatge?

Normalment si desapareix tot el tatuatge. Encara que hauràs considerar que existeixen factors com el metabolisme de la persona que poden fer que no es s’esborri el 100%.

Els tatuatges que típicament poden presentar una mica de complicació són aquells que es fan just a la vora de l’ull. En aquestes circumstàncies haurem d’avaluar el cas particular.

Els tatuatges de l’iris de l’ull no es poden treure.

Hi ha el risc de hipopigmentació de la pell.

En alguns pacients és possible que la pell s’estimuli davant el làser i generi melanina que enfosqueixi la pell deixant un petit rastre imperceptible per a la majoria de la gent però no per a tu. Has passat molts anys amb el dibuix en la teva pell. On abans hi havien pigments ara estarà de nou la teva pell. I on ara les persones veuen molt poca cosa el teu subconscient inevitablement i durant un temps seguirà el rastre.

Es pot eliminar només una part?

Sense problema. El tractament pot ser selectiu.

Hi ha moltes persones que acudeixen a la nostra consulta per aclarir-se un tatuatge per poder fer un de nou o simplement perquè només volen esborrar una part.

Motius per a acudir a una clínica

El motiu principal per anar a una clínica per esborrar els teus tatuatges amb làser és la tranquil·litat d’estar assistit per professionals mèdics en tot moment.

En una clínica podem oferir total garantia en matèria de compliment de requisits de seguretat, esterilitat i equipació pel que fa a utillatge i fàrmacs.

A més, hauràs de tenir en compte que els làsers Q-switched (són de l’anomenat grup IV) estan regulats per llei i que la normativa estableix que només es poden utilitzar sota supervisió mèdica.

Esperem que aquesta guia us hagi resultat útil. Si teniu qualsevol altra consulta estem sempre a la vostra disposició per les vies habituals de contacte i en la nostra clínica a Barberà del Vallès (Barcelona).

Altres escrits que et poden interessar