Entrevista a la doctora Mercè Campoy en el programa OratoriaRadio

Entrevista a la doctora Mercè Campoy en el programa OratoriaRadio

Saber aplicar el tractament adequat segons les necessitats del pacient és tan important com saber-ho comunicar amb l’empatia suficient.

En la nostra pràctica mèdica en ocasions ens veiem obligats a diagnosticar malalties com ara el càncer i que poden requerir derivar en un altre company especialista. Fer-ho amb total professionalitat però amb humanitat en ocasions és compromès.

I en altres circumstàncies pot ser que la necessitat sigui simplement la d’explicar un tractament amb claredat perquè el pacient pugui assimilar i aplicar-lo amb total coneixement.

En altres ocasions, en la nostra faceta docent i científica necessitem transmetre el que han après a altres companys de professió. En congressos i seminaris, gaudir de la comunicació pot tenir les seves dificultats quan es parla davant centenars de professionals.

Aquest escrit és llarg! Pots anar directament a:

o, ser un valent i llegir tota l’entrada!

Aprendre oratòria és important per a un professional mèdic

Aquests motius han portat a la doctora Campoy ha de ser alumna aquest 2017 en un curs intensiu de l’Escola Europea de oratòria (EEO, Madrid).

Més concretament, participant en l’edició XII, especialitat en oratòria vivencial. I les habilitats adquirides la doctora va poder aplicar durant la seva ponència al XXI World Congress de medicina estètica celebrat a Istanbul el mes d’octubre.

Aquest curs és organitzat per Mónica Pérez de les Heras. Compta amb la participació de professionals de gran prestigi com Teresa Baró, Susana Burgos, Javier García Mateo, Virginia González … i molts altres als quals demanem disculpes per no esmentar-los també en aquest escrit a risc de estendre’ns massa però que trobareu clickant aquí.

La EEO té el seu propi programa de la ràdio titulat EspacioOratoria. Es tracta d’un espai en Gestiona Ràdio tots els dimecres de 12 a 13h en el qual es tracten les tècniques i eines per ajudar-nos a parlar en públic. El dial depèn de cada localitat. Malauradament l’emissora no arriba a Barcelona. Però també el podreu trobar a Ivoox.

El passat 25 de novembre la Dra Mercè Campoy va ser entrevistada durant 15 minuts. La podreu escoltar a partir del minut 8:00-22:46. Es van tractar molts temes relacionats amb la medicina estètica.

A continuació us deixem la transcripció de l’entrevista.

Preguntes sobre medicina estètica

– Mercè, et dediques a un camp molt important i potser cada vegada més, veritat?

– Em dedico a la medicina estètica des de fa 30 anys.

-Per què et dediques a això? De petita ja sabies que volies dedicar-te a la medicina estètica?

– Volia ser metge, vaig estudiar medicina i vaig fer una especialitat que és la nutrició. I realment vaig participar en el creixement i el desenvolupament de la disciplina de la medicina estètica. Que és una disciplina que ha aparegut amb els requeriments de la societat perquè és una medicina que els seus fins són la restauració, el manteniment i la promoció de l’estètica, de la bellesa i de la salut. Però utilitzant pràctiques mèdiques de petit intervencionisme. És a dir, treballem en pacients sans amb anestèsia atòpica i en règim ambulatori. És una veritable medicina preventiva.

– No solament t’has dedicat a la medicina estètica des de fa molts anys sinó que a més tens la teva pròpia clínica de medicina estètica.

– Si. Efectivament. Comparteixo la clínica amb tot el meu equip. Som 13 persones i cada un té la seva disciplina, la seva especialitat. Perquè el que és cert és … és apassionant perquè no deixen d’aparèixer novetats i realment has de súper especialitzar-te en cadascuna d’elles.

– ¿Quins tractaments es realitzen més en estètica avui en dia?

– Nosaltres intentem que el pacient tingui una visió integral. No només que vingui a fer-se un tractament puntual. Però si hem de pensar en els més freqüents, diria que com a prevenció, et diria que, com a prevenció, la mesoteràpia facial. Que és injectar a la pell de la cara del pacient i el coll vitamines, minerals, àcid hialurònic, … allò que per edat nostre organisme fabrica menys.

– ¿El botox?

-El botox també. El que passa que ho inclouríem dins del que seria l’envelliment del terç superior de la cara. I en aquesta època de l’any treballem molt amb làser. Sobretot per eliminar taques cutànies.

– Escolta, que penses tu, com mèdica, de les cremes celulíticas, de les cremes que treuen arrugues?

Les cremes tenen una funció limitada. La pell té diverses capes. Entre l’epidermis i la dermis hi ha una membrana que no és permeable. La majoria de cremes es quedaran a la part superficial de la pell. El seu efecte és limitat. Mai ens van a omplir una arruga. Això és publicitat enganyosa. Van a fer que la pell estigui més hidratada, que estigui més confortable … I en el tema de les cremes anticel·lulítiques ens van a funcionar sempre associades a altres tractaments i en funció del grau de cel·lulitis, evidentment.

– O sigui que no és tan or com el pinten. Com ens posen la foto del abans i la foto del després i sembla que hi hagi hagut un miracle … sembla que el miracle ha estat més Photoshop que un altre tipus de miracles.

– Si. Fins i tot he vist aquests dies a la televisió que anunciaven unes cremes que tenien més efecte que el propi làser per treure taques. I això no és així. No és cert. Ja et dic, en molts casos és publicitat enganyosa. Però mentre ho denunciem, arriba a on ha d’arribar quan ja aquesta crema ha desaparegut. Ajuden, però mai van a substituir a un tractament de medicina estètica quan aquest és l’indicat.

No solament tu ets la propietària d’una clínica d’estètica, oi? A més a més també estàs en una associació de professionals del tema?

– Si, si. Pertanyo a la Societat Espanyola de Medicina Estètica (SEME), que és una organització científica que es va fundar el 1984. De fet compta amb més de 1400 metges associats a tot Espanya. I ha estat oficialment reconeguda per la unió internacional de societats de medicina estètica. Constitueix l’única organització espanyola d’aquesta àrea mèdica que està integrada en organitzacions europees i internacionals. El que intentem és garantir als ciutadans, als pacients, una medicina estètica que sigui segura, que sigui científica i que sigui eficaç. Fomentem la formació universitària, formació reglada per a tots els professionals que la integrem.

– Què estudia una persona per ser metge estètic?

– Primer ha de ser llicenciat en medicina i cirurgia. I després un màster en medicina estètica. Dins del que és la disciplina, per què no la podem anomenar especialitat tal com avui està constituïda la reglamentació a Espanya perquè hauríem de ser via MIR i nosaltres evidentment la nostra pràctica és privada, es regula a través dels màsters universitaris.

– Quan el teu mires a una persona, ja de seguida els fas una radiografia de, ¡ui !, a aquesta persona jo li trauria 4 arrugues, 2 michelins

– Intentem no fer-ho. Les amigues i els amics em diuen … ja m’estàs mirant! I potser fa un moment estava pensant en una altra cosa .. però és deformació professional.

– A mi em passa el mateix a l’oratòria. Veig qualsevol conferenciant, vaig a qualsevol curs … i de seguida em fixo si el ponent fa a tal, o tal cosa, o veig algú a la tele i dic, però com ha pogut fer aquesta postura … Hi ha vegades que un no puc evitar-ho. ¡Igual a tu et passa exactament igual!

– A mi també em passa exactament igual. A vegades veig a la televisió a algú i penso, però que mal li han posat el botox! O aquesta cella està una miqueta més …. És inevitable!

– Què podria fer una persona que està dubtant? Perquè potser hi ha clíniques que no se sap si la gent ho fa bé. Hi ha professionals que no se sap si fiar-te o no. Si algú té por o inseguretat davant si estaré anant al lloc adequat, que pot fer? Com pot orientar?

– A la pàgina web de la societat espanyola de medicina estètica(www.seme.org) estan reunits tots els professionals, metges de medicina estètica de tot Espanya. Si més no garantirem que són metges i que tots han cursat el màster en medicina estètica a la universitat de la seva comunitat autònoma que estigui autoritzada per exercir.

– Què opines d’aquelles persones que diuen que volen envellir de manera natural, jo no vull posar-me res?

– Jo ho respecto. El respecte. És una elecció. El que a vegades si que és cert que en una primera visita vas a parlar amb ells i et diran, no doctora, jo botox no vull. Vull una cosa natural. I després van agafant confiança en els tractaments perquè veuen que el seu aspecte no canvia. Que millora. I són ells els que acaben demanant un tractament. Però si algú no vol, realment intentem respectar-lo. Intentem aconsellar-los en tema d’alimentació. Si no fumar. En esport. I després fer una escalada terapèutica. Començar per uns tractaments més suaus com pot ser una orientació de cremes. O el tractament més light que nosaltres podem oferir és un peeling o la injecció de vitamines.

– Jo el que he sentit és que tinc una amiga que s’ha posat botox i diu que és un vici. Ja t’ho poses i és que ja tota la vida depenent d’això.

– Cert.

– Es veu tant bé que …

– Exactament. És el tractament que més ràpid es veuen els resultats. Als 15 dies teves arrugues del front, els teus potes de gall han desaparegut. Si que ens durarà com a molt 6 mesos i abans dels 6 mesos no es deu posar, però realment el pacient s’enganxa. Cert.

– Mercè, com deia abans, vas participar en l’edició XII d’especialista en oratòria. Què fa que una metgessa estètica vingui de Madrid a estudiar el curs d’especialista en oratòria?

– Com explicava als meus companys a la primera classe, quan participava en congressos nacionals i veia tants caps em bloquejava. I sobretot no gaudia. I el que he aconseguit és gaudir. Gaudir de parlar en públic i de comunicar. I m’he enganxat a vosaltres. Vull fer la segona edició, vull millorar. A part no solament per la part professional sinó també la vostra part humana. Jo venia contentíssima. Les meves amigues em deien, però que tens a Madrid?

– Sospitaven!

– Si, si, (rialles) I m’he tirat a les piscina. Vaig a Istanbul, al congrés mundial de medicina estètica i presento una ponència en anglès. Primer cop en una ponència mundial i primer cop en anglès.

– Enhorabona! Molt bé!

– I allà vaig, segur que passaré nervis. Però recordaré de vosaltres i em transmitiréis tota la màgia.

– La veritat és que és un plaer veure com els nostres alumnes creixen. Per a nosaltres és una satisfacció estupenda. Cada vegada que un alumne deixa de tenir por de parlar en públic i comença a gaudir per a nosaltres és un èxit doble: el de l’alumne i el nostre.

– Si. El que comentaves sempre és comunicar amb el cor. I és cert. Perquè després els companys m’ho han comentat els companys o el públic: com has transmès, que bé transmets. I jo pensava, mare meva, això jo hagués estat incapaç de fer-ho abans. I no obstant això allà el tenia i m’heu ajudat a projectar-lo. Estic enganchadísima i vull seguir aprenent de vosaltres.

– Això és fàcil. Doncs ja saps on som. Escolta Mercè, quin és el tractament més car que pot fer-se una persona a Espanya?

– De medicina estètica vols dir? Bé, potser d’un sol cop … per què nosaltres els tractaments fem un protocol de tractament. D’una sola vegada, seria la remodelació de tota la cara amb àcid hialurònic. És a dir, el que anomenem els 8 punts de lífting. Però sense cirurgia. Això és una tècnica que es fa amb àcid hialurònic injectant-lo en diferents zones de la cara. Fem servir un bon producte i cada vial és car. Amb la qual cosa poden ser uns 900 – 1000 €. I els fils tensors també.

– Ah, doncs tampoc em sembla tan car. Vaig pensar que era moltíssim més car.

– Bé, nosaltres cobrem això. Després igual els companys apareixen per aquí dient ei! Però anem, és un terme mitjà.

– ¿I quants anys et treu més o menys?

– Bé, els pacients em diuen 5,6,7, més o menys.

– Escolta Mercè, on és exactament la teva clínica?.

– Mira, la meva clínica està en una ciutat que es diu Barberà del Vallès. Estem a uns 20 quilòmetres de Barcelona. És una zona de Catalunya que està ubicada al Vallès Occidental. Sempre em pregunten per què no sóc a Barcelona. I realment ens sentim tan a gust aquí, i tan estimats, que els pacients ja vénen d’aquesta zona de Catalunya.

– Per què no poses una clínica a Madrid perquè la tinguéssim a mà? ¡Per quan la necessitem!

– No estaria malament eh! Llàstima que no tinc molt temps lliure, serà qüestió d’estudiar-! (Rialles)

– Bé Mercedes, un plaer de veritat estar amb tu. Ha estat una xerrada molt agradable. Ja saps que a l’escola t’esperem quan vulguis. I per descomptat, si us plau, explica’ns com et va el d’Istanbul. Ens ve de gust saber, segur que t’anirà molt bé, i nosaltres encantats de saber-ho. Mercedes Campoy moltes gràcies per estar amb nosaltres.

– Gràcies a vosaltres.

Com veieu, una entrevista molt completa! Per acabar amb aquest escrit, us deixem a continuació l’enllaç al podcast del programa perquè el pugueu escoltar sencer.

Altres escrits que et poden interessar