En aquesta secció parlarem sobre el bótox. El seu nom correcte és toxina botulínica.

Descriurem que és, per a que serveix, com funciona, la seva durada i quins poden ser els efectes secundaris.

Coneixerem més sobre aquesta marca tan renombrada en el món de la medicina estètica.

¿Què és el Bótox?

Molécula de bótox
Molécula de bótox (Batrachotoxin)

El bótox, també anomenat onabotulinumtoxina A, és la marca d’una toxina que produeix el bacteri Clostridium botulinum .

La seva molècula és C6760H10447N1743O2010S32.

Les quantitats petites, diluïdes (afeblides) poden injectar directament en músculs específics, causant la relaxació controlada dels músculs .

La toxina botulínica relaxa l’activitat nerviosa en els músculs, causant una reducció temporal en l’activitat muscular.

La FDA va aprovar tal ús a fins de la dècada de 1980 quan es va descobrir que botox podia aturar malalties com el blefaroespasme (parpelleig no controlat) i l’estrabisme (ull gandul).

La FDA és una potent administració nord-americana depenent del que per a nosaltres seria el Ministeri de Sanitat. Les seves sigles provenen de Food and Drugs Administration

Els metges estètics fem servir el bótox per tractar amb èxit arrugues i plecs facials .

És una marca aprovada per al tractament de les línies d’expressió al front, potes de gall (línies voltant de l’ull) i hiperhidrosi axil·lar (augment de la sudoració de les aixelles).

En els últims anys, s’ha anat introduint nous productes que tenen preparats similars. I han estat ben rebuts pels pacients.

Usos del bótox

  • Disminueix per un temps l’aparença de les arrugues facials. Per exemple les línies de la cara , línies de l’entrecella, potes de gall .
  • És eficaç per tractar la distonia cervical (espasmes severs a la cintura del coll), els espasmes musculars en els braços i les mans i la sudoració intensa de les aixelles (hiperhidrosi).
  • Certes afeccions del múscul ocular produïdes per trastorns nerviosos. Això inclou un parpelleig o espasme incontrolat de les parpelles i una condició en la qual els ulls no apunten en la mateixa direcció.
  • Té bons resultats amb la bufeta hiperactiva i la incontinència causada per trastorns nerviosos com la lesió de la medul·la espinal o l’esclerosi múltiple.

Com funciona?

El bótox bloqueja el senyal del nervi als músculs. El múscul injectat ja no pot contreure (tensar) amb tanta força, el que fa que les arrugues es relaxin i s’estovin.

El bótox NO és un farciment facial (és a dir, no omple les arrugues existents); simplement relaxa els músculs que creen aquestes arrugues.

Com es realitza el procediment d'injecció de bótox?

El bótox s’injecta amb una agulla fina en músculs específics, amb només molèsties menors.

El procediment pren només uns minuts i no requereix d’anestèsia.

En general, necessita 2 setmanes, per tenir ple efecte.

L’aspirina i els medicaments antiinflamatoris s’han de suspendre 1 setmanes abans del tractament (si el metge ho autoritza) per reduir el risc d’hematomes.

Quan es veuen els resultats?

És molt important recordar-vos que no s’ha de rebre injeccions a la casa de ningú, perruqueries, o llocs no adaptats .

Normalment s’aprecia una millora en uns pocs dies .

El bótox requereix de dos a quatre dies per adherir-se a la terminació nerviosa que normalment estimularia el múscul per contraure’s.

L’efecte màxim generalment ocorre als 10-14 dies.

Per tant, qualsevol efecte que s’aconsegueixi dues setmanes després de les injeccions s’ha de considerar l’efecte màxim que ocorrerà.

Efectes secundaris

Els possibles efectes secundaris del bótox són poc freqüents inclouen dolor al lloc de la injecció, infecció, inflamació, inflor, enrogiment, sagnat i hematomes. Alguns d’aquests símptomes poden indicar una reacció al·lèrgica; altres símptomes d’al·lèrgia són picor, sibilància, asma, granellada, faves vermelles, marejos i desmais.

Durada del bótox

Els efectes del bótox duraran de quatre a sis mesos .

A mesura que l’acció muscular torna gradualment, les línies i arrugues comencen a reaparèixer i caldrà tornar a tractar-les per mantenir l’efecte.

Després de les injeccions repetides, les línies i arrugues sovint semblaran menys severes perquè els músculs estan sent entrenats per relaxar-se.

Benvolguts pacients,

Desitgem haver aportat una miqueta més de llum sobre aquesta famosa marca comercial.

És molt important recordar-vos que no s’ha de rebre injeccions a la casa de ningú, perruqueries, o llocs no adaptats.

El professional que ha d’administrar el botox ha de ser un metge convenientment format.
Un entorn mèdic és més segur i qualsevol efecte secundari pot tractar-se d’immediat.

De la mateixa manera tampoc s’ha d’abusar del bótox. Un metge estètic et dirà segons les teves característiques particulars quan pots tornar a injectar una nova dosi o si en cas contrari no has.

Recorda que sempre oferim una primera consulta informativa gratuita.

Estem a la teva disposició per les vies habituals de contacte.