Eliminació de taques a la pell

Les taques a la pell són una qüestió que preocupa enormement als nostres pacients. Els canvis de decoloració i pigmentació no són del grat de les persones que els pateixen.

Són una font de complexos. Especialment en aquells casos en que quan la seva superfície és tan extensa, i el color és tan intens, cap maquillatge pot ocultar-les.

Afecten amb més freqüència a les dones. Tot i que cada vegada més també als homes.

Segons un estudi de l’empresa Olay la seva aparició augmenta amb l’edat: més d’un 30% de les dones majors de 30 anys d’edat lluiten amb aquesta problemàtica diàriament.

A contintinuació explicarem que són les taques a la pell i quins en són els tipus. Perquè apareixen aquestes taques en el nostre cos i quins són els mètodes més comuns de prevenció.

Què són les taques a la pell?

Les taques són decoloracions de color marró clar o fosc amb un diàmetre d’unes poques a una dotzenes de mil·límetres, que es produeixen a la pell exposada a la llum.

Les taques poden ser congènites o adquirides, simples o múltiples.

Les taques congènites apareixen a la gran majoria dels casos durant la infància, generalment en la pell de l’esquena i del pit.

Per contra, les taques adquirides apareixen sota la influència dels raigs solars, amb major freqüència en la superfície dorsal de la mà.

Cal tenir en compte que la pell en les persones grans és més prima, conté menys greix i menys col·lagen, de manera que les persones de més de 50 anys estan més exposades als efectes negatius de la radiació solar, incloses les taques de pigmentació.

Per què apareixen les taques?

Solem començar a preocupar-nos sobre les taques quan aquestes ja ens afecten.

Per què apareixen a la pell? Quin és el seu origen?

En un llenguatge planer podem dir que les taques de pigmentació són un defecte cosmètic que es produeix per un excés de melanina i melanòcits (cèl·lules de pigment) en l’epidermis.

Les taques es componen de melanòcits que estan localitzats entre les cèl·lules de la capa basal de la pell.

La melanina es formen a causa de la producció excessiva de colorant a la pell.

Les lesions cutànies més comuns inclouen taques solars, pigues, cloasma i taques de l’edat, així com cicatrius de l’acné. També es poden produir com a resultat de l’embaràs, la anexitis, la glàndula tiroide hiperactiva, així com també a causa de la malaltia hepàtica o la malaltia d’insuficiència suprarenal.

Us sorprendrà saber que segons diversos estudis només el 13% de les taques estan associades amb el procés d’envelliment de la pell. I el 63% de les taques són causades pel sol.

Classificació i tipus de taques a la pell

Els tipus de taques de la pell que poden maniferstar-se són les següents:

 • Pigues
 • Marques a la pell
 • Lentigen: Congènit o Adquirit
 • Hiperpigmentaciones pos inflamatòries
 • hiperpigmentaciones posttraumàtiques
 • Cloasma (Melasma)

Segons la seva divisió histològica podem fer la següent classificació:

Taques a la epidermis

El color més freqüent d’aquestes és beix o marró clar. Aquestes pigmentacions són d’origen melanocític, és a dir, són el resultat d’una producció excessiva de melanina a l’epidermis o poden ser causats per trastorns en la forma i estructura de les cèl·lules pigmentàries.

Taques a la dermis

Es produeixen amb menys freqüència, però generalment tenen un color negre o gris.

Taques mixtes

Aquestes tenen un color marró-gris.

Com prevenir les taques

Ara que ja sabem que són les taques i perquè es produeixen segurament t’estaràs preguntant com les podem prevenir.

D’acord amb el que hem llegit en els apartats anteriors a hores d’ara estem les autores d’aquest escrit estem convençudes que ja tens clar que la primera línia de defensa contra les taques a la pell són els filtres solars.

Fins i tot en dies ennuvolats hauríem d’usar protecció solar!

Els filtres solars es divideixen en físics i químics.

Els filtres químics penetren en les capes superficials de l’epidermis i actuen segons el principi d’absorció de la radiació solar.

Els filtres físics, combaten els raigs solars formant una capa protectora en la seva superfície, i el seu funcionament es basa en el reflex dels raigs UV.

Els filtres solars més efectius contenen filtres físics i brinden protecció a llarg termini contra la radiació, tant UVA com UVB.

No obstant això, tenir en compte que fins i tot les cremes amb l’índex SPF (solar protection factor) més alt no brinden protecció completa contra la radiació solar. Res com evitar el contacte amb el sol …

Ah! I si treballeu en oficina tampoc us escapeu. La il·luminació fluorescent és també la vostra enemic.

Haurem d’usar protecció solar durant tot l’any. Sigui estiu o hivern.

Com realitzem un diagnòstic previ?

Juntament amb les arrugues, les taques són els factors que tenen un major impacte sobre la percepció subjectiva de les persones sobre la nostra edat.

Recordem que les taques sorgeixen com el resultat d’un desequilibri en la quantitat de melanòcits en la nostra pell.

Els melanòcits són els encarregats de generar la melanina.

Quan hi ha un excés de melanòcits parlem de melanosi.

Les taques es generen de forma natural per envelliment. També poden ser hereditàries. Tot i que el factor de major incidència sobre el desgast de la pell són els raigs ultraviolats del sol.

Els raigs ultraviolats desencadenen en el nostre organisme la melagonesis. És a dir, el procés mitjançant el qual s’activa la producció de melanina.

La ubicació de la melanina en les capes de la pell és un factor crític que influeix en la decisió sobre quin mètode per a la reducció de taques és el millor.

Abans d’eliminar qualsevol taca ha de ser convenientment diagnosticada per un metge. En base a la profunditat de la melanina sabrem si un mètode és adequat o no.

Per avaluar profunditat on es troba la melanina, els metges fem servir típicament un llum de Wood o una anàlisi espectrofotomètric epidèrmic.

Si teniu curiositat sobre el llum de Wood en aquest escrit trobareu informació ampliada.

L’anàlisi espectrofotomètric és un estudi que a partir de l’anàlisi del grau de llum que la nostra pell és capaç d’absorbir, permet identificar i classificar les taques.

Aquests mètodes ens permeten fer una bona diagnosi i indicar el millor tractament.

Tractaments

Els mètodes que actualment són usats en medicina estètica inclouen l’aplicació de medicaments tòpics, peeling químic (p. ex. acid glicòlic), la crioteràpia, IPL ( Llum Polsada Intensa ), làser, així com també el peeling mecànic (p. ex. microdermabrasió ).

En la nostra opinió, el tractament més eficaç és tecnologia làser moderna. Permet la destrucció de les cèl·lules que contenen la melanina i el fet que cada cop més persones s’animen a usar tractaments amb làser per eliminar les lesions de la pell és una prova de la seva efectivitat.

En qualsevol cas, recordem sempre, i molt important, que abans d’eliminar qualsevol taca ha de ser convenientment diagnosticada per un professional mèdic .

Fem un petit parèntesi per explicar-ho millor.

Medicaments tòpics

Els medicaments tòpics solen ser productes farmacèutics que s’apliquen directament sobre la pell per descolorir la pell.

Solen estar disponibles en format de cremes o gels aclarant i blanquejadors.

Inhibeixen la síntesi de melanina i, en general, només estan disponibles amb recepta causa de l’alta concentració de substàncies actives.

Els medicaments més populars contenen hidroquinona, arbutina i derivats de la vitamina A i kòjic.

Els efectes d’aquests medicaments són visibles després d’uns mesos d’ús. El risc d’efectes secundaris es tradueix en forma d’eritema, pell seca o gran picor a la zona.

Peeling químic

El peeling químic es basa en una exfoliació controlada de la pell sota la influència de substàncies químiques.

Depenent del poder del peeling, podem dividir-los en superficial, mig profund i profund.

S’usen àcids altament concentrats amb propietats exfoliants.

El nom de “químic” no ha de espantar. És possible que et soni l’àcid glicòlic per la seva popularitat. Sobre ell ja hem fet esment en anteriors ocasions.

S’utilitza en diferents concentracions (fins a un 70%).

Ácido glicólico para peeling químico
ácido glicólico para peeling químico

Crioterapia

La crioteràpia consisteix en la congelació local de les taques superficials usant nitrogen líquid.

A causa de l’efecte de condensació, es formen cristalls de gel en els melanòcits que destrueixen taques.

Llum polsada intensa (IPL)

La llum polsada intensa és coneguda per l’acrònim IPL, Intense Pulsed Light).

És un dels mètodes més populars i efectius per reduir les taques.

Aquest tractament consisteix a emetre ones de llum de diferents longituds d’ona i en diverses direccions. El que tècnicament s’anomena ones de llum incoherents.

L’energia de la llum és absorbida per cromòfors específics continguts en els teixits (en aquest cas, la melanina) i transformada en energia tèrmica.

Els teixits objectiu s’escalfen a una temperatura que els destrueix totalment o parcialment, sense danyar els teixits del voltant.

En aquest mètode s’utilitza les característiques de les diferents estructures de la pell per les quals cada zona absorbeix una llum d’un color específic.

El principi d’ús és semblant al dels mètodes d’eliminació de tatuatges amb làser i que ja vam comentar en una entrada anterior.

El color de la llum aplicada i la seva intensitat es seleccionen de manera que sigui absorbit al màxim per les cèl·lules de la lesió cutània eliminada i en una part mínima pels teixits circumdants.

Làser multiplataforma M22 de Lumenis
Làser multiplataforma M22 de Lumenis

Contraindicacions del tractament IPL

Aquest tractament no és invasiu, no fa servir bisturí i no afecta la continuïtat de la pell. L’alta seguretat del procediment i la convalescència curta li permeten continuar amb el seu estil de vida normal.

Sobre el tractament IPL és important que informes al teu metge si et trobes en algun dels següents casos.

 • Ets embarassades o penses que podries estar-ho.
 • Ets usant medicaments sensibles a la llum (retinoides)
 • Estàs utilitzant cremes amb retinol.
 • Pateixes de vitiligen i / o psoriasi
 • Has pres herbes de Sant Joan o calèndula en l’últim mes.
 • Has consumit alcohol abans de les últimes 24 hores del tractament.
 • Tens diabetis.
 • Fa menys d’una setmana que t’has fet un peeling.
 • Has estat prenent el sol abans d’acudir al tractament.
 • En qualsevol de tots els casos anteriors és molt probable que el metge decideixi no aplicar el tractament per la teva seguretat i benestar.

A tenir en compte després del tractament

Un cop t’hagis sotmès al tractament hauràs de tenir en compte unes pautes mínimes.

 • Hauràs protegir la teva pell totalment del sol un mes com a mínim.
 • Els tractaments s’han de repetir aproximadament cada 3-4 setmanes. Perllongar l’interval entre tractaments pot causar efectes més febles del procediment.
 • No utilitzis:
  • Herba de Sant Joan i calèndula
  • Medicines sensibles al sol
  • Medicaments exfoliants i cosmètics (1 mes després de la cirurgia).

Làser

El làser i el IPL són els tractaments més efectiu de tots. En funció del teu cas i de l’estudi previ de la taca per part d’un professional mèdic, a la nostra clínica t’assessorarem sobre quin et convé millor.

El làser emet una longitud d’ona en una única direcció a diferència de l’IPL. Pel que en aquest cas, tècnicament es coneix com un feix de llum “coherent”.

El principi físic que motiva l’eliminació de les taques és molt semblant al dels tatuatges. Parlem sobre això i en profunditat en aquesta entrada.

Tingueu en compte que la melanina no deixa de ser un tipus de tinta a la nostra pell;)

El làser el que fa és enviar ones de xoc amb l’energia suficient com per trencar partícules de tinta i fer-les suficientment petites perquè el nostre organisme pugui enviar als macròfags (scavenger cells) a netejar la melanina.

Un dels avantatges del làser és la seva gran precisió i la capacitat d’actuar sense lesionar la pell circumdant gràcies a la seva capacitat d’emetre polsos ultracurts.

El resultat és que no deixa cicatrius postoperatòries i que la recuperació del pacient és molt ràpida.

El làser és especialment eficaç en el tractament de les decoloracions recurrents.

Aquest procediment és dolorós?

Les sensacions són similars a les de l’eliminació d’un tatuatge i sobre les quals ja vam parlar en aquesta entrada sobre el que un metge tindria en compte abans de fer-se qualsevol tipus de tatuatge.

Per reduir la incomoditat és possible utilitzar diverses tècniques per refredar la pell: un gel fred, un corrent d’aire fred o una punta quirúrgica refredada.

Quant de temps dura l'efecte?

Les decoloracions recurrents requereixen la paciència del pacient i la del metge. El percentatge de pacients amb una eliminació permanent de la decoloració és realment molt elevat.

Els primers efectes visibles de la teràpia amb làser s’observen només després de 3-4 tractaments.

El procediment requerirà més sessions depenent de les característiques de cada taca i de la persona. Per exemple una taca a la dermis serà més difícil d’eliminar que en l’epidermis.

En alguns casos i depenent de la profunditat de les taques és possible precedir el tractament de microdermoabrasió per augmentar l’efectivitat del tractament.

Després d’obtenir resultats satisfactoris, és obligatori utilitzar protector solar i preparacions amb hidroquinona.

Resum

Benvolgut pacient,

Si has arribat fins aquí ara ja estaràs una mica més familiaritzat amb els diferents mètodes comunament usats per al tractament de les taques a la pell.

A la imatge es pot observar la profunditat a la qual pot arribar cada tipus de tractament. El làser i el IPL són els que arriben a capes més profundes de la pell.

En tot cas l’eliminació d’una taca sempre ha d’anar precedida pel diagnòstic i selecció del millor mètode per part d’un especialista mèdic.

A la nostra clínica disposem de professionals especialitzats que podran assessorar-te en major profunditat segons les teves necessitats i característiques fisiològiques.

Per finalitzar, hem de pendre consciència de la importància de protegir-nos del sol. ¡La teva pell ho agrairà!

Per a qualsevol consulta restem a la teva disposició pels mètodes habituals de contacte.