Mètodes per a la reducció de les taques

Mètodes per a la reducció de les taques

Estimat lector, en aquesta entrada desenvoluparem una miqueta més el nostre anterior monogràfic sobre els motius pels quals apareixien les taques i com podíem prevenir-les.

Avui descriurem els diferents tipus de tractaments que existeixen un cop es constata que la prevenció no ha estat suficient. O que simplement ens hem fet grans …

Juntament amb les arrugues, les taques són els factors que tenen un major impacte sobre la percepció subjectiva de les persones sobre la nostra edat.

A més, intentarem aportar la nostra opinió sobre quins d’aquests tractaments són els millors i els motius.

En qualsevol cas, recordar sempre, i molt important, que abans d’eliminar qualsevol taca ha de ser convenientment diagnosticada per un professional mèdic.

Permetre’ns primer que expliquem o recordem algunes idees clau que poden resultar d’interès.

Conceptes per poder aprofitar millor aquesta publicació

Per als que no hagueu passat per la nostra última publicació recordarem que les taques sorgeixen com el resultat d’un desequilibri en la quantitat de melanòcits en la nostra pell.

Els melanòcits són els encarregats de generar la melanina.

Quan hi ha un excés de melanòcits parlem de melanosi.

Les taques es generen de forma natural per envelliment. També poden ser hereditàries. Tot i que el factor de major incidència sobre el desgast de la pell són els raigs ultraviolats del sol.

Els raigs ultraviolats desencadenen en el nostre organisme la melagonesis. És a dir, el procés mitjançant el qual s’activa la producció de melanina.

La ubicació de la melanina en les capes de la pell és un factor crític que influeix en la decisió sobre quin mètode per a la reducció de taques és el millor.

Abans d’eliminar qualsevol taca ha de ser convenientment diagnosticada per un metge.

Per avaluar profunditat on es troba la melanina, els metges fem servir típicament un llum de Wood o una anàlisi espectrofotomètric epidèrmic.

Si teniu curiositat sobre el llum de Wood en aquest escrit trobareu informació ampliada.

L’anàlisi espectrofotomètric és un estudi que a partir de l’anàlisi del grau de llum que la nostra pell és capaç d’absorbir, permet identificar i classificar les taques.

Aquests mètodes ens permeten fer una bona diagnosi i indicar el millor tractament.

Índex de continguts que trobaràs en aquesta guia

Medicaments tòpics

Els medicaments tòpics solen ser productes farmacèutics que s’apliquen directament sobre la pell per descolorir la pell.

Solen estar disponibles en format de cremes o gels aclarant i blanquejadors.

Inhibeixen la síntesi de melanina i, en general, només estan disponibles amb recepta causa de l’alta concentració de substàncies actives.

Els medicaments més populars contenen hidroquinona, arbutina i derivats de la vitamina A i kòjic.

Els efectes d’aquests medicaments són visibles després d’uns mesos d’ús. El risc d’efectes secundaris es tradueix en forma d’eritema, pell seca o gran picor a la zona.

Peeling químic

El peeling químic es basa en una exfoliació controlada de la pell sota la influència de substàncies químiques.

Depenent del poder del peeling, podem dividir-los en superficial, mig profund i profund.

S’usen àcids altament concentrats amb propietats exfoliants.

El nom de “químic” no ha de espantar. És possible que et soni l’àcid glicòlic per la seva popularitat. Sobre ell ja hem fet esment en anteriors ocasions.

S’utilitza en diferents concentracions (fins a un 70%).

Ácido glicólico para peeling químico
ácido glicólico para peeling químico

Crioteràpia

La crioteràpia consisteix en la congelació local de les taques superficials usant nitrogen líquid.

A causa de l’efecte de condensació, es formen cristalls de gel en els melanòcits que destrueixen taques.

Estimat lector, ara no és el moment de fer publicitat, però ens disculpareu que us remetem a la nostra secció de tractaments. ¡Fi de la publicitat!

Llum polsada intensa (IPL)

La llum polsada intensa és coneguda per l’acrònim IPL, Intense Pulsed Light).

És un dels mètodes més populars i efectius per reduir les taques.

Aquest tractament consisteix a emetre ones de llum de diferents longituds d’ona i en diverses direccions. El que tècnicament s’anomena ones de llum incoherents.

L’energia de la llum és absorbida per cromòfors específics continguts en els teixits (en aquest cas, la melanina) i transformada en energia tèrmica.

Els teixits objectiu s’escalfen a una temperatura que els destrueix totalment o parcialment, sense danyar els teixits del voltant.

En aquest mètode s’utilitza les característiques de les diferents estructures de la pell per les quals cada zona absorbeix una llum d’un color específic.

El principi d’ús és semblant al dels mètodes d’eliminació de tatuatges amb làser i que ja vam comentar en una entrada anterior.

El color de la llum aplicada i la seva intensitat es seleccionen de manera que sigui absorbit al màxim per les cèl·lules de la lesió cutània eliminada i en una part mínima pels teixits circumdants.

Aquest tractament no és invasiu, no fa servir bisturí i no afecta la continuïtat de la pell. L’alta seguretat del procediment i la convalescència curta li permeten continuar amb el seu estil de vida normal.

Contraindicacions del tractament IPL

Sobre el tractament IPL és important que informes al teu metge si et trobes en algun dels següents casos.

 • Ets embarassades o penses que podries estar-ho.
 • Ets usant medicaments sensibles a la llum (retinoides)
 • Estàs utilitzant cremes amb retinol.
 • Pateixes de vitiligen i / o psoriasi
 • Has pres herbes de Sant Joan o calèndula en l’últim mes.
 • Has consumit alcohol abans de les últimes 24 hores del tractament.
 • Tens diabetis.
 • Fa menys d’una setmana que t’has fet un peeling.
 • Has estat prenent el sol abans d’acudir al tractament.
 • En qualsevol de tots els casos anteriors és molt probable que el metge decideixi no aplicar el tractament per la teva seguretat i benestar.

Regles de procediment després del tractament

Per a aquest tractament, un cop t’hagis sotmès a ell hauràs de tenir en compte unes pautes mínimes.

 • Hauràs protegir la teva pell totalment del sol un mes com a mínim.
 • Els tractaments s’han de repetir aproximadament cada 3-4 setmanes. Perllongar l’interval entre tractaments pot causar efectes més febles del procediment.
 • No utilitzis:
  • Herba de Sant Joan i calèndula
  • Medicines sensibles al sol
  • Medicaments exfoliants i cosmètics (1 mes després de la cirurgia).

Làser

El làser i el IPL són els tractaments més efectiu de tots. En funció del teu cas i de l’estudi previ de la taca per part d’un professional mèdic, a la nostra clínica t’assessorarem sobre quin et convé millor.

El làser emet una longitud d’ona en una única direcció a diferència de l’IPL. Pel que en aquest cas, tècnicament es coneix com un feix de llum “coherent”.

El principi físic que motiva l’eliminació de les taques és molt semblant al dels tatuatges. Parlem sobre això i en profunditat en aquesta entrada.

Tingueu en compte que la melanina no deixa de ser un tipus de tinta a la nostra pell;)

El làser el que fa és enviar ones de xoc amb l’energia suficient com per trencar partícules de tinta i fer-les suficientment petites perquè el nostre organisme pugui enviar als macròfags (scavenger cells) a netejar la melanina.

Un dels avantatges del làser és la seva gran precisió i la capacitat d’actuar sense lesionar la pell circumdant gràcies a la seva capacitat d’emetre polsos ultracurts.

El resultat és que no deixa cicatrius postoperatòries i que la recuperació del pacient és molt ràpida.

El làser és especialment eficaç en el tractament de les decoloracions recurrents.

Aquest procediment és dolorós?

Les sensacions són similars a les de l’eliminació d’un tatuatge i sobre les quals ja vam parlar en aquesta entrada sobre el que un metge tindria en compte abans de fer-se qualsevol tipus de tatuatge.

Per reduir la incomoditat és possible utilitzar diverses tècniques per refredar la pell: un gel fred, un corrent d’aire fred o una punta quirúrgica refredada.

Quant de temps dura l'efecte?

Les decoloracions recurrents requereixen la paciència del pacient i la del metge. El percentatge de pacients amb una eliminació permanent de la decoloració és realment molt elevat.

Els primers efectes visibles de la teràpia amb làser s’observen només després de 3-4 tractaments.

El procediment requerirà més sessions depenent de les característiques de cada taca i de la persona. Per exemple una taca a la dermis serà més difícil d’eliminar que en l’epidermis.

En alguns casos i depenent de la profunditat de les taques és possible precedir el tractament de microdermoabrasió per augmentar l’efectivitat del tractament.

Després d’obtenir resultats satisfactoris, és obligatori utilitzar protector solar i preparacions amb hidroquinona.

Resum

Estimat lector, si has arribat fins aquí ara ja estaràs una mica més familiaritzat amb els diferents mètodes comunament usats per al tractament de les taques a la pell.

A la imatge es pot observar la profunditat a la qual pot arribar cada tipus de tractament. El làser i el IPL són els que arriben a capes més profundes de la pell.

En tot cas l’eliminació d’una taca sempre ha d’anar precedida pel diagnòstic i selecció del millor mètode per part d’un especialista mèdic.

A la nostra clínica disposem de professionals especialitzats que podran assessorar-te en major profunditat segons les teves necessitats i característiques fisiològiques.

Per a qualsevol consulta restem a la teva disposició pels mètodes habituals de contacte. Recorda que a la clínica de la Dra. Mercè Campoy oferim una primera consulta gratuita.

Altres escrits que et poden interessar