Monogràfic sobre les taques a la pell

Monogràfic sobre les taques a la pell

Benvolgut lector, les taques a la pell són una qüestió que preocupa enormement als nostres pacients. Els canvis de decoloració i pigmentació no són del grat de les persones que els pateixen.

Són una font de complexos. Especialment en aquells casos en que quan la seva superfície és tan extensa, i el color és tan intens, cap maquillatge pot ocultar-les.

Afecten amb més freqüència a les dones. Tot i que cada vegada més també als homes.

Segons un estudi de l’empresa Olay la seva aparició augmenta amb l’edat: més d’un 30% de les dones majors de 30 anys d’edat lluiten amb aquesta problemàtica diàriament.

A contintinuació explicarem que són les taques a la pell i quins en són els tipus. Perquè apareixen aquestes taques en el nostre cos i quins són els mètodes més comuns de prevenció.

Què són les taques a la pell?

Les taques són decoloracions de color marró clar o fosc amb un diàmetre d’unes poques a una dotzenes de mil·límetres, que es produeixen a la pell exposada a la llum.

Les taques poden ser congènites o adquirides, simples o múltiples.

Les taques congènites apareixen a la gran majoria dels casos durant la infància, generalment en la pell de l’esquena i del pit.

Per contra, les taques adquirides apareixen sota la influència dels raigs solars, amb major freqüència en la superfície dorsal de la mà.

Cal tenir en compte que la pell en les persones grans és més prima, conté menys greix i menys col·lagen, de manera que les persones de més de 50 anys estan més exposades als efectes negatius de la radiació solar, incloses les taques de pigmentació.

Per què apareixen les taques?

Solem començar a preocupar-nos sobre les taques quan aquestes ja ens afecten.

Per què apareixen a la pell? Quin és el seu origen?

En un llenguatge planer podem dir que les taques de pigmentació són un defecte cosmètic que es produeix per un excés de melanina i melanòcits (cèl·lules de pigment) en l’epidermis.

Les taques es componen de melanòcits que estan localitzats entre les cèl·lules de la capa basal de la pell.

La melanina es formen a causa de la producció excessiva de colorant a la pell.

Les lesions cutànies més comuns inclouen taques solars, pigues, cloasma i taques de l’edat, així com cicatrius de l’acné. També es poden produir com a resultat de l’embaràs, la anexitis, la glàndula tiroide hiperactiva, així com també a causa de la malaltia hepàtica o la malaltia d’insuficiència suprarenal.

Us sorprendrà saber que segons diversos estudis només el 13% de les taques estan associades amb el procés d’envelliment de la pell. I el 63% de les taques són causades pel sol.

Classificació i tipus de taques a la pell

Els tipus de taques de la pell que poden maniferstar-se són les següents:

  • Pigues
  • Marques a la pell
  • Lentigen: Congènit o Adquirit
  • Hiperpigmentaciones pos inflamatòries
  • hiperpigmentaciones posttraumàtiques
  • Cloasma (Melasma)

Segons la seva divisió histològica podem fer la següent classificació:

Benvolgut lector, ara no és el moment de fer publicitat, però ens disculpareu que us remetem a la nostra secció de tractaments. ¡Fi de la publicitat!

TAQUES DE LA EPIDERMIS

El color més freqüent d’aquestes és beix o marró clar. Aquestes pigmentacions són d’origen melanocític, és a dir, són el resultat d’una producció excessiva de melanina a l’epidermis o poden ser causats per trastorns en la forma i estructura de les cèl·lules pigmentàries.

TAQUES DE LA DERMIS

Es produeixen amb menys freqüència, però generalment tenen un color negre o gris.

TAQUES MIXTES

Aquestes tenen un color marró-gris.

Com prevenir les taques

Ara que ja sabem que són les taques i perquè es produeixen segurament t’estaràs preguntant com les podem prevenir.

D’acord amb el que hem llegit en els apartats anteriors a hores d’ara estem les autores d’aquest escrit estem convençudes que ja tens clar que la primera línia de defensa contra les taques a la pell són els filtres solars.

Fins i tot en dies ennuvolats hauríem d’usar protecció solar!

Els filtres solars es divideixen en físics i químics.

Els filtres químics penetren en les capes superficials de l’epidermis i actuen segons el principi d’absorció de la radiació solar.

Els filtres físics, combaten els raigs solars formant una capa protectora en la seva superfície, i el seu funcionament es basa en el reflex dels raigs UV.

Els filtres solars més efectius contenen filtres físics i brinden protecció a llarg termini contra la radiació, tant UVA com UVB.

No obstant això, tenir en compte que fins i tot les cremes amb l’índex SPF (solar protection factor) més alt no brinden protecció completa contra la radiació solar. Res com evitar el contacte amb el sol …

Ah! I si treballeu en oficina tampoc us escapeu. La il·luminació fluorescent és també la vostra enemic.

Haurem d’usar protecció solar durant tot l’any. Sigui estiu o hivern.

Tractaments

És molt important que el nostre metge diagnostiqui el tipus de taca abans de treure-la.

Els mètodes que actualment són usats en medicina estètica inclouen l’aplicació de medicaments tòpics, peeling químic (p. Ex. Àcid glicòlic), la crioteràpia, IPL (Intense Premi Light), làser, així com també el peeling mecànic (p. Ex. microdermabrasió).

Però el tractament més eficaç és la tecnologia làser moderna.

El làser permet la destrucció de les cèl·lules que contenen la melanina.

El fet que cada vegada més persones s’animin a utilitzar tractaments amb làser per eliminar les lesions de la pell és una prova de la seva efectivitat.

Existeixen més mètodes per al tractament de les taques. Però hi escriurem en un proper article.

Estimat lector, si has arribat fins aquí desitgem que aquest monogràfic sobre les taques de la pell t’hagi estat d’utilitat.

Per ara, el més rellevant que heu de recordar és que hem de prendre consciència de la importància de protegir-nos del sol. ¡La teva pell ho agrairà!

Recorda que per a tractaments, dubtes i consultes estem sempre a la teva disposició per les vies de contacte habituals i també mitjançant aquesta pàgina web.

Altres escrits que et poden interessar