Que pensaria un metge abans de fer-se un tatuatge

ojos tatuados

Que pensaria un metge abans de fer-se un tatuatge

Si li preguntes a un metge per què es faria un tatuatge que creus que et respondria?

De la mateixa manera que fa unes setmanes vam compartir un escrit amb algunes de les raons més típiques per les que els nostres pacients decideixen esborrar els seus tatuatges, podríem fer l’exercici invers per convencer-nos amb unes altres 10 sobre per què si hauríem fer-nos un tattoo.

Segons estudis recents es calcula que el 20% de la societat espanyola té algun tipus de gravat a la pell. I que d’aquests entre el 70% i el 80% es penedirà d’algun d’ells en els propers 5 anys. Si considerem una població aproximada de 50 milions d’habitants, això ens dóna un total de 8 milions de potencials pacients en els propers 5 anys.

Si li preguntes a un metge per què es faria un tatuatge que creus que et respondria?

Davant el boom que estem experimentant per aquest veritable art ornamental de la pell a Espanya en els últims anys no és d’estranyar que vingui acompanyat del moviment completament contrari. La informació sobre com eliminar un tatuatge amb làser la compartirem en el nostre proper escrit.

Avui el tema que realment ens interessa és el punt de vista mèdic que s’amaga després de la realització d’un dibuix a la nostra dermis.

Si un metge decidís fer-se un tatuatge on se’l faria amb quin criteri?

Deixarem de banda les respostes subjectives com el significat del dibuix, el record que ens porta, si és per algun repte, alguna aposta … i ens anirem als detalls específicament tècnics.

Com aquest escrit és una miqueta llarg t’enumerem a continuació un petit índex perquè puguis anar directament a la secció que més t’interessi.

Índex de continguts

Tant si et faràs un tatuatge com si te’l vols treure et recomanem que llegeixis aquest escrit sencer perquè siguis el màxim de conscient possible dels riscos sobre la teva salut.

Si et queden dubtes estarem encantats d’atendre’t en la nostra clínica de Barberà del Vallès (Barcelona).

Com es fa un tatuatge

El primer que ens haurem de preguntar és com es fa un tatuatge. I fixar-nos en quins són els aspectes mèdics més rellevants.

El principi sota el qual es fa un tatuatge és el de provocar una lesió a la nostra pell per injectar gotes de pigment en la nostra dermis. Aquestes gotes de tinta són prou grans per no ser absorbides pel sistema immunològic del nostre organisme ni els macròfags. D’aquesta manera el tatuatge roman en el cos.

Poc a poc les gotes de tinta seran recobertes per glòbuls blancs i els tons negres aniran adquirint un color blavós al llarg del temps.

Riscs mèdics associats a la realització d'un tatuatge

Identifiquem en aquest procés dos moments en què cal considerar possibles riscos. El primer d’ells el procés de tatuatge de la pell. El segon és el moment i el mètode utilitzat per a l’eliminació del tattoo.

La higiene durant la realització del tatuatge

A Espanya hi ha tota una regulació sanitària que tots els tatuadors professionals segueixen i que ha dia d’avui és àmpliament coneguda a nivell popular: Agulles netes i higienització i desinfecció total.

Acudint a un tatuador professional no hauríem de tenir complicacions.

Com a equip mèdic el consell és que et tatuis en un estudi professional i que t’asseguris unes condicions higièniques i sanitàries adequades.

Amb això reduirem moltíssim els riscs de virus, infeccions i males cicatritzacions.

El procés d'eliminació del tatuatge

En qualsevol procediment mèdic sempre hi ha un risc per petit que sigui i tot i que a la nostra clínica ens dediquem a l’eliminació professional de tatuatges amb làser … perdoneu que siguem prudents. En qüestions mèdiques cal ser molt responsables.

Durant l’eliminació d’un tattoo aquest és atacat amb làser per trencar les gotes de tinta. Els làsers moderns més actuals ho fan fotodinàmicament.

La idea és que el làser que ataca la tinta emet una energia amb una determinada longitud d’ona i freqüència que és capaç de trencar les partícules de tinta en moltes altres de més petites que si poden ser absorbides pel sistema limfàtic del nostre organisme mitjançant els macròfags (scavengers cells).

És el nostre cos qui elimina el tatuatge i no el làser. El làser és únicament una eina per facilitar la feina al sistema limfàtic.

Quan s’ataca un tatuatge per a la seva eliminació mitjançant làser, en realitat el que es fa és facilitar a l’organisme que netegi la nostra dermis d’un element aliè al cos que sempre ha volgut eliminar però que no podia. És el nostre cos qui elimina el tatuatge i no el làser en si.

Hi riscs associats a l’ús del làser. El personal que el faci servir ha de ser personal mèdic degudament format per tal d’evitar cremades.

Però no volem alarmar a ningú … el mateix passa amb les operacions de miopia i aquestes fa ja diverses dècades que es porten realitzant amb total satisfacció de milions de pacients a tot el món.

Especialistes en eliminació de tatuatges

Disposem d'un làser d'última generació completament nou

Disculpeu la interrupció d’aquesta interessant lectura. Simplement informar que a la nostra clínica som especialistes en eliminació de tatuatges amb làser. Disposem d’un làser d’última generació nou de trinca. I comptem amb metges de reconeguda vàlua i reputació internacional.

Quines zones del cos són millors per a ser tatuades

Els tatuatges poden arribar a ser molt macos. Però hi ha circumstàncies en què nosaltres ho veiem molt bonic i amb el temps ens adonem que no ho era tant.

Siguem pràctics. Si un dia te’l volguessis treure hi ha zones del cos que en que és més fàcil.

El factor clau a considerar és la irrigació sanguínia que una zona del cos té.

Si en un futur canvies d’opinió i decideixes esborrar el tattoo, recorda que són els macròfags del nostre organisme els que fan la feina. I que per poder fer la seva feina han d’arribar a la zona tatuada.

Per tant, les zones allunyades del tòrax com els canells i els turmells son llocs on en un hipotètic tractament làser es necessitarien més sessions per eliminar el tatuatge en la seva totalitat.

Les zones menys allunyades com el coll, la cara o el tòrax seran llocs on els macròfags arribaran amb més facilitat i per tant on realitzaran la seva tasca més ràpidament.

Sota un criteri tècnic us diríem … feu-ho en un lloc ben irrigat del vostre cos!

Els colors que millor s'eliminen

Les tintes més fàcils d’eliminar són les que únicament tenen components orgànics. Per norma general, el color més agraït és el negre.

I en contraposició, el pitjor color és el blanc. És el que costa més perquè no té cap longitud d’ona amb la qual el làser pugui treballar.

En resum tatuatges en negre si. Tatuatges en blanc pensa-t’ho molt bé. I la resta de colors amb o sense brillantors doncs entren a la zona grisa …

¿Com és el dolor quan fem un tatuatge?

Aquest és un tema controvertit. Hi ha gent que és addicta al dolor … així que fer-te un tatuatge en una zona o una altra ja que depèn dels teus gustos.

Però normalment la gent no vol sentir dolor. En realitat molts tatuats no el descriuen com un dolor sinó com una molèstia .. Què és el que tu vols?

També depèn del nivell de tolerància que el teu tinguis. Hi ha qui ni s’assabenta i altres persones que no poden acabar amb el dibuix per que les sessions sel’s fan insuportables.

Mèdicament et diríem que les zones amb més terminacions nervioses tendeixen a ser més doloroses que les que tenen menys. Una mica el mateix que passa amb la depilació.

I fins aquí l’escrit d’avui. Esperem haver ofert un punt de vista una mica diferent al que es dóna normalment.

Per acabar l’escrit subratllar que des de l’equip de la Dra Mercè Campoy no ens fem responsables de les decisions que poguéssiu prendre en base a les línies que hem compartit.

Abans de prendre qualsevol determinació, penseu a sol·licitar una visita amb nosaltres o amb altres colegues de professió per a fer una revisió mèdica oportuna.

Altres escrits que et poden interessar