Primera consulta informativa gratuita






Què és la mastopèxia?

La mastopexia o elevació mamària és la intervenció que recol·loca els sins caiguts (ptósicos) a l’altura i nivell que és correspon.

La ptosis mamària (caiguda de les mames) sol presentar-se amb asimetria entre els sins i generalment amb poc volum. Quan es puja el pit sol disminuir una mica de grandària, ja que s’extirpa part de la pell i es comprimeix el teixit mamari, per això en ocasions no solament cal pujar els sins sinó també a augmentar-los amb implants combinant ambdues tècniques.

Depèn de l’estat de la pell, l’edat de la pacient i el pes de la mama, que aquesta pell tingui capacitat per “encongir-se” (retreure’s) alguna cosa. Generalment la pell d’un si caigut ja no té aquesta capacitat (per això s’ha despenjat) i cal procedir a retirar la pell sobrant, és a dir cal “estrènyer el vestit”.

Aquesta nova forma d’un “vestit a mesura” o un pit a mesura (quan està caigut) s’aconsegueix solament a força d’unes incisions que després a la llarga es transformaran en cicatrius molt poc visibles. Hi ha diversos tipus de tècniques per corregir la ptosis mamària.

En l’obsessió dels cirurgians plàstics per no fer o fer poques cicatrius, en ocasions s’intenta “quadrar un cercle” i esperar que la retracció de la pell faci el que no s’ha fet retirant-la o escindint-la. Sembla que cada cirurgià ha de canviar un petit paràmetre per col·locar-li el seu nom a una tècnica, motiu pel qual hi ha infinitat d’elles.

Les cicatrius resultants d’una mastopexia solen anar al voltant de l’areola i verticalment cap al solc, encara que en ocasions, per millorar la forma cal fer una petita “T” invertida.

Elevació de mames amb implants

Quan es realitza la mastopexia, la mama sol disminuir una mica de grandària, ja que s’extirpa part de la pell i es comprimeix el teixit mamari, per això amb bastant freqüència cal associar uns implants mamaris a l’elevació de mames combinant ambdues tècniques.

Depèn de l’estat de la pell, l’edat de la pacient i el pes de la mama, que aquesta pell tingui capacitat per “encongir-se” (retreure’s) alguna cosa. Generalment la pell d’un si caigut ja no té aquesta capacitat (per això s’ha despenjat) i cal procedir a retirar la pell sobrant, és a dir cal “estrènyer el vestit”. Aquesta nova forma d’un “vestit a mesura” o un pit a mesura (quan està caigut) s’aconsegueix solament a força d’unes incisions que després a la llarga es transformaran en cicatrius molt poc visibles.

Hi ha diversos tipus de tècniques per corregir la ptosis mamària que s’han comentat ja en la secció d’Elevació de mames. També en la secció d’augment mamari s’ha explicat tot sobre els implants.

La combinació d’ambdues tècniques, de totes maneres té algun fet diferencial.

Preguntes freqüents

Quan es veu el resultat? Es veu immediatament, solament que amb els mesos la mama es recol·locarà i adquirirà un aspecte i mobilitat mes natural.

És per sempre? No. Res és per sempre i el resultat de la mastopexia tampoc. Va a dependre de molts factors de la pròpia persona i de la pròpia mama. Una pell poc elàstica i estriada serà mes propensa a facilitar que el pit caigui mes ràpid del normal. No cuidar el pit, no portar sostenidor, practicar molt esport sense el mateix, nous embarassos i canvis de pes exagerats van a facilitar també que el pit caigui mes ràpid.

Són necessàries les cicatrius? Igual que no es pot cenyir un vestit massa ample sense pinces ni costures, no es pot elevar un pit molt caigut sense ressecar la pell que sobra. Hi ha una proporció que s’ha de respectar entre la forma que es deixa i les cicatrius necessàries per a això. En no poques ocasions, realitzar incisions molt petites per tenir menys cicatrius deixen mames poc estètiques.

Les cicatrius es veuen molt?Com totes les cicatrius tenen el seu temps d’evolució, primer són unes línies fines, després del 2º al 6º o 8º mes es tornen de color vermellós primer i burdeos després, es fan alguna cosa gruixudes i induradas, piquen i són bastant visibles. Al voltant de l’any les cicatrius prenen el color normal de la pell i entre l’1er i 2º any són gairebé imperceptibles en la seva majoria.

La recuperació és molt ràpida, 2-3 dies, si no s’han usat implants i d’aproximadament 1 setmana si s’han col·locat.

No es poden elevar els pits sol amb pròtesis? Ocasionalment, en casos de ptosis molt lleu, una pròtesi de perfil alt o molt alt, pot elevar la mama prou perquè s’elevi sense haver de fer cicatrius addicionals. En ptosis moderades o severes, cal portar primer la mama on correspon i després donar-li el volum desitjat.
Es poden aixecar els pits sol per l’aixella? No, la via d’abordatge axil·lar és sol i exclusivament per introduir implants sota el múscul. No aconsegueix en cap moment elevar el si.