Primera consulta informativa gratuita


Rejoveniment facial

L’envelliment cutani facial és un procés fisiològic controlat pel codi genètic de l’individu, en el qual es produeix una pèrdua progressiva de l’elasticitat i del contingut aquós de la dermis. A més la reabsorció òssia (degradació i disminució de volum dels ossos facials) i la flacidez dels músculs facials i les estructures de suport, modifiquen l’aspecte cérvico-facial. Tot això s’agreuja en el cas de l’exposició solar sense protecció i el tabaquisme.

Lifting, estirament facial o riditectomia


El Lifting, estirament facial o Ritidectomia, és la cirurgia d’elecció per rejovenir el rostre en general o parts d’ell. Encara que l’envelliment és una de les causes de la flacidez i pèrdua de to dels teixits, altres factors influeixen en un “envelliment prematur” dels teixits de la cara. L’abús d’exposició al sol, el tabaquisme, la falta de cures, el tipus de pell i la nostra genètica concreta van a ser factors que puguin determinar l’aparició de signes de “envelliment facial” en edats entre 30 i 40 anys.

 

Ocasionalment són solament una part dels teixits facials els que s’han “despenjat “ prematurament com en el cas de les galtes, el coll, les celles… però sempre succeeix que hi ha una part que crida mes l’atenció i que d’alguna manera emmascara o oculta la situació en altres zones, per això encara que la cirurgia pugui anar dirigida a una zona concreta sempre cal valorar la cara com “un tot” i planificar la intervenció correctament.

 

Hi ha diverses estructures presents en la cara i diversos tipus de “lifting” o estiraments, des dels mes superficials als quals tiben la musculatura facial, passant pel que actuen sobre la *aponeurosis facial SMASS (capa de teixit que cobreix la musculatura facial). Els desitjos de la pacient i les condicions locals i generals seran el que condicioni usar una o una altra tècnica.

 

Aquests procediments en cara i coll es combinen amb uns altres com liposuccions localitzades, “lipofilling” (farcit de greix propi), *blefaroplastias (cirurgia de parpelles) i tractaments mèdics estètics com peelings, vitamines subcutànies i bótox. La combinació d’aquests tractaments, ben indicada i realitzada, retornen a la cara una tersura i un aspecte més jove i descansat.

 

Aquestes intervencions es realitzen sota Anestèsia local i sedació, sense ingrés en clínica, o Anestèsia General amb 1 dia d’ingrés. En general el primer dia es porta un embenatge que a les 12-24 *hrs, després de retirar els drenatges es canvia per una peça facial de compressió elàstica. Els punts es retiren entre el 5º i el 8º dia. Els hematomes (equimosis o moretons) importants duren entre 3 i 6 dies, mentre que restes d’hematomes a la base del coll poden durar fins a dues setmanes.

Com ho fem?

  • Anestèsia. Generalment, la gairebé totalitat dels “Lifting” els realitzem sota anestèsia local i sedació intravenosa (administrada per un anestesióleg expert). D’aquesta manera el/la pacient no sent ni veu ni sent absolutament gens i roman en un dolç somni semblat a una migdiada gràcies a la sedació, mentre que l’anestèsia local selectiva evita que senti cap dolor. La gran diferència amb l’anestèsia general és que no necessita ingrés, per la qual cosa baixa el pressupost, però sobretot que s’evita el “mal despertar” amb intens fred, nauseas i vòmits, tot el contrari, el suau despertar de la sedació intravenosa s’assembla a l’estat de nirvana lleument eufòric i simpàtic. La conseqüència mèdica mes important és que el pacient desperta sense hipertensió ni esforços, ni moviments bruscs, i s’evita el sagnat, major edema i dolors.

 

  • Incisions. Encara que es tracten de fer les mínimes incisions aquestes dependran de l’extensió de pell que hàgim de desenganxar i ressecar. En general les incisions en un lifting complet de celles (lifting de zona temporal), galtes i coll es realitzen des de la zona temporal, baixant just per la vora anterior de l’orella (en dones) i en el límit de la pell amb pèl de barba que hi ha davant de l’orella (en homes), envolta al lòbul de l’orella, puja per darrere de la mateixa i baixa per dins del cabell cap al clatell. A més per poder treballar en el coll es realitza una incisió en la part mes oculta per sota de la barbeta. En poques setmanes aquestes cicatrius són imperceptibles a simple vista.

 

  • Coll. En el coll es practiquen bàsicament 2 tipus de maniobres, la retirada del greix de la papada (per liposucció o *exeresis) i la remodelació del múscul platisma (múscul fi que recobreix tot el coll anterior) que es tiba o se li dóna nova forma amb certes maniobres i sutures.

 

  • Lipofilling. Es basa que l’efecte del temps i l’edat, provoquen una atròfia dels teixits de la cara, que perden volum i turgència. En algunes ocasions el lifting facial no és la solució o no és l’única solució. Cal afegir el volum que s’ha perdut per donar restaurar la lluentor i la turgència a certes àrees com les galtes i els pòmuls. Això s’aconsegueix injectant a les zones triades, greix obtingut per liposucció, que s’ha alliberat d’olis, sèrum i sang.

Preguntes freqüents


Em va a canviar l’expressió? No, una cirurgia ben feta mai va a canviar l’expressió facial, ni la mirada. Una cirurgia ben feta va a MILLORAR l’aspecte previ i per tant a rejovenir corregint els estigmes de l’envelliment facial.

 

Se’m llevaran totes les arrugues? No, la cirurgia de rejoveniment millora les estructures facials però de manera natural. Si es llevessin les arrugues (com en una paràlisi facial el resultat seria una cara totalment inexpresiva i flàcida, això no vol dir que les arrugues s’atenuïn o dissimulin.

 

Quant temps triga? És una pregunta impossible de respondre, ja que no solament està implicada una bona tècnica, si no que influeixen molt factors locals i generals de la pacient, hàbits adquirits i nous i com no, la pròpia genètica. Es pot dir en general, que un pacient pot trigar de 7 a 10 anys a tornar a tenir el mateix aspecte que abans d’operar-se.

 

Em puc operar solament una part? Encara que la cara no es veu mai com a parts separades i totes les parts envelleixen al unison, hi ha zones que poden haver sofert mes que unes altres. Per això es pot operar solament un aspecte (coll per exemple).